Forskalingsblokk i betong

Handle direkte i vår nettbutikk raskt enkelt og billig. Velegnet til å lage ringmurer, vegger, garasjer, vertikale støttemurer og fundamenter.

Hva er forskalingsblokk?

Forskalingsblokken har en slett visflate og ett spor som markerer skjøtene. Blokkene tørrstables, armeres og fylles med betong for bli robust og sterk.

Hvorfor bruke forskalingsblokk?

Den er anvendelig og robust. Tåler mye og kan males, slemmes, pusses eller forblendes i etterkant for å få ett fint uttrykk

Hvordan sette opp forskalingsblokk

Å sette opp forskalingsblokker selv trenger ikke å være allverdens komplisert.

Fremgangsmåten i korte trekk er å sette blokkene på ett avrettet underlag av pukk/grus, eller på ett støpt fundament. Stable forskalingsblokkene opp i halvforbant mønster og sett armeringsjern i hvert andre skift. Når muren er i ønsket høyde støpes blokkene. Det anbefales ikke å støpe mer en opptil 1.2 meter om gangen.

Gå til monteringsanvisning

Splittblokk

De fleste produsenter produserer i dag forskalingsblokker med splitt. Med splitt så menes det at blokkene produseres med en bruddet visflate. noe som for de aller fleste vil oppfattes langt mer dekorativt. Visuelt gir dette ett mer naturstein preg enn vanlig slette blokker.

Forbruk betong

Forskalingsblokk produseres i en del forskjellige størrelser og varianter. Den mest vanlige størrelsen er 20x20x50 (HxBxL). Forbruk av betong er ca 10 liter betong pr blokk. Det tilsvarer ca 100 liter pr kvadratmeter. For størrelse 20x15x50 (HxBxL) er forbruk ca 8.5 liter betong pr. blokk. Det tilsvarer ca 85 liter pr kvadratmeter. På våre produktsider er forbruk oppgitt pr produkt.

Armeringsjern

Armeringsjern legges i murens lengderetning. Vanligvis benyttes dimensjon Ø8mm, Ø10mm eller Ø12mm. Armeringsjern legges normalt i hvert andre skift, med start i første skift. Ved større sidebelastning på muren er det også normalt å armere muren vertikalt.

Forskalingsblokk

Forskalingsblokker er veldig anvendelig produkt med svært mange bruksområder. Den kan brukes til små murer, større støttemurer, grunnmur, garasje, ringmur, kantstein med mer. Små som store prosjekter. Ferdig mur er robust og sterk og tåler i så måte store belastinger. Et enkelt, lettvint og meget godt alternativ til tradisjonell forskaling (forskalingskassetter). Blokkene tørrstables, armeres og fylles så med betong. Ferdig fasade kan males, slemmes, pusses eller forblendes, avhengig av hva den måtte brukes til. Den danner også en helt grei visflate (grå slett betong, med markerte skjøter) ved å la den være som den er.

Den mest brukte størrelsen har en lengde på 50cm og høyde/bredde begge på 20cm. Murblokken veier da i overkant av 20 kg. Betongforbruket er ca. 10,5 liter ferdig betong pr. blokk (105 liter pr. m²). Noen produsenter har også forskalingsblokker med 15 cm bredde. Disse fungerer greit til mindre prosjekter, men er lite brukt sammenlignet med 20 cm bredde. Prisforskjellen er liten på selve blokkene, men 15cm blokkene forbruker noe mindre betong (ca. 8,5 liter pr. blokk og 85 liter pr. m²).

Videre skilles det mellom vanlig "standard" blokker og det som kalles for splittblokk eller forskalingsblokker med splitt. En standard forskalingsblokk har en slett visflate og en fals/spor som markerer skjøtene. Dette gir et relativt enkelt visuelt utrykk. Det er mulig i etterkant å slemme murblokkene slik at du får ett annet visuelt inntrykk enn standard grå. Når splittblokk produseres støpes to og to blokker sammen og knekkes så fra hverandre. Blokkene får da en bruddet visflate noe som for de aller fleste vil oppfattes som en langt mer dekorativt. Kan minne en del om naturstein. Splittblokk brukes i så måte til prosjekter der man er opptatt av et fint utseende. Eksempler kan være støttemur i hagen, langs en innkjørsel, en garasjevegg som er godt synlig osv. Selve funksjonen som mur er den samme både for "standard" murblokk og splittblokk. Begge tørrstables, armeres og fylles deretter med betong. Systemene består av løsninger med ende/hjørneblokker, som gjør det enkelt i forhold til avslutninger og 90° hjørner. Vanligvis benyttes armeringsjern dimensjon Ø8mm, Ø10mm eller Ø12mm.

Når man bygger med denne typen legges mye av grunnlaget for et godt resultat i det første skiftet. Eventuelle skjevheter her vil forplante seg oppover i muren og vil forsterkes jo høyere man bygger. En god regel er derfor at desto høyere man skal bygge, desto viktigere er det å gjøre en veldig god jobb med første skift/rad. Murblokken bygges normalt på et avrettet lag av knust singel 4/16mm (eller tilsvarende). Massen bør komprimeres slik at den er stabil. Det kan være fornuftig å legge ut, armere og støpe det første skiftet og la dette være en såle. Forskalingsblokker kan (som alle betongprodukter) ha mindre avvik på størrelse. Kan i så måte en gang innimellom være nødvendig å "shimse" under noen blokker. Bygningspapp er greit å bruke til dette til dette formålet. Benytt ellers vinkelkutter med diamantblad for tilpasninger som må gjøre utover det man får til med hele blokker. Når det kommer til støping kan man for små prosjekter blande betong selv, men prosjektet skal ikke være veldig stort før det er fornuftig å bestille betongbil. For høyere murer (over 120 cm) er det anbefalt å støpe i etter ca. 6 skift (120cm). Øverste skift fylles da bare halvveis med betong og la det stikke ameringsjern opp, slik at man får god "heft" i denne overgangen. Det kan i forkant av støping også være fornuftig å sette på noen skråstøtter på hjørner for å sikre seg ekstra mot utglidning.

Steinhandel.no leverer gode tilbud og rimelige pris for alle våre betongblokker.

Velg lokasjon
for å se utvalg og priser for ditt bosted
Oslo/Akershus
Oslo, Bærum, Lillestrøm, Drøbak
Buskerud
Drammen, Hønefoss, Hokksund, Kongsberg
Agder
Kristiansand, Mandal, Arendal, Grimstad
Rogaland
Stavanger, Sandnes, Bryne, Egersund, Haugesund
Hordaland
Bergen, Askøy, Os, Arna
Trøndelag
Trondheim, Stjørdal, Steinkjer, Oppdal
Østfold
Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Moss
Vestfold og Telemark
Sandefjord, Tønsberg, Horten, Larvik
Innlandet
Gjøvik, Lillehammer, Hamar, Elverum, Kongsvinger
 
 
 
Handlekurv