Belegningsstein i betong

Handle belegningsstein direkte i vår nettbutikk raskt enkelt og billig. Kan brukes på gårdsplass, gangvei og oppkjørsel.

Hva er belegningsstein?

Det er en stein som er støpt av betong. Steinen tåler høy belastning over tid som gjør den egnet til bruk i gårdsrom og oppstillingsplasser.

Hvorfor bruke belegningsstein?

Man bruker betongstein for å livne opp uteområdet samtidig som den er veldig praktisk. I tillegg kan du enkelt legge steinen selv.
belegningsstein
Inspirasjon
Alle typene våre er samlet i en enkel bildeviser. Bildeviseren viser høyoppløselige bilder slik at du får ett godt inntrykk av de forskjellige variantene.

Gå til inspirasjonsverktøyet

Hvordan legge belegningsstein
Å legge belegningsstein er ikke allverdens komplisert.

Fremgangsmåten i korte trekk: 1. Grav ut 30-40 cm. 2. Legge ut bærelag ca 20-30 cm. 3. Legge ut settelag ca 5 cm. 4. Komprimere massen. 5. Passe på fall. 6. Sett opp kantsikring. 7. Legge belegningsstein.

Gå til leggeanvisning

Til nettbutikk

Velg avdeling, for å se utvalg og priser for ditt bosted
pil
Bergen, Askøy, Os, Arna
pil
Trondheim, Stjørdal, Steinkjer, Oppdal
pil

Oslo/Akershus

Oslo, Bærum, Lillestrøm, Drøbak
pil
Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Moss
pil
Stavanger, Sandnes, Jæren, Egersund
pil
Sandefjord, Tønsberg, Horten, Larvik
pil
Gjøvik, Lillehammer, Fagernes, Otta
pil
Skien, Porsgrund, Kragerø, Notodden
pil
Kristiansand, Mandal, Lyngdal, Farsund
pil
Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand
pil
Drammen, Hønefoss, Hokksund, Kongsberg
pil
Hamar, Elverum, Kongsvinger, Brumunddal
main_pavingstone
Vedlikehold
Det aller viktigste å passe på for å vedlikeholde belegningsstein er å passe på at det er fugesand i fugene. Så vi anbefaler at en sjekker dette iallefall en gang i året og etterfyller ved behov. Er det manglende fugesand så kan dette forårsake kantavskalling, ugress og setningsskader.

Kalkutslag: Sprøyt på 5% saltsyreoppløsning på området. Gjerne skyld med vann i etterkant. Kalkutslag forvitrer over tid.

Ugress: Kan bekjempes med kokende vann, eddik 35% blandet med vann. 1/4 forhold.

leggeanvisning

Bærelag

Bærelaget bør bestå av 10-15 cm knust masse / pukk for gangareal og 20-30 cm knust masse / pukk for kjøreareal. Under bærelaget bør en bruke fiberduk for å forhindre at ugress vokser opp gjennom bærelaget. Bærelaget bør være av knust masse 0-30 mm eller tilsvarende. Når bærelaget er lagt ut bør en rette av massen jevnt og ta med fall (1-2 cm pr meter) og komprimere med platevibrator.

Gå til sand og pukk produkter

Settelag

Settelaget bør bestå av 5 cm settesand av type settesand 0-5 mm eller settesand 0-8 mm. Når settelaget er lagt ut bør en rette av massen og komprimere lett med platevibrator.
Merk at det er viktig å legge fall på ca 1-2 cm pr meter i denne prosessen slik at vann renner bort. For å rette av massen er ett tips å banke ned pinner i massen med 1-2 meter mellomrom og så dra av settesanden ved å dra over en lekt på tvers av listene.

Gå til sand og pukk produkter

Kantsikring

For å holde sammen området bør det etableres en kantsikring rundt området. Det forhindrer at hellene ikke glir ut og bevarer bæreevnen. Grenser området mot en bygning trengs ikke dette, men der det ikke er tilfellet bør en ha kantsikring som:
1. Granitt kantstein
2. Betong kantstein
3. Støpt betong - Brukes der det er samme høyde på hellene og tilstøtende områder som gress/singel
4. Kantavslutning Snap-Edge - Brukes der det er samme høyde på hellene og tilstøtende områder som gress/singel

Gå til kantsikring produkter

Betong belegningsstein kommer i flere varianter, størrelser og farger. Den mest kjente er nok Herregård i fargen gråmix. Andre typer er Asak Parkstein, Asak Borgstein, Asak Relieff, Asak Akershusstein, Nobi Kongsgård, Benders Metro, Benders Ocala, Benders Labyrint, Multiblokk Multimix og Multiblokk Basis.

Mye brukte fargevarianter er grå, gråmix, rødmix og brunmix. Vanligste tykkelse er 5 og 6 cm. Det skilles også mellom tromlet og utromlet. Tromlet går gjennom en "aldringsprosess" (tromling) hvor kanter, hjørner og flater slites for å oppnå det klassisk rustikke utseende. Felles for alle disse er at de er fremstilt av en sterk og værbestandig betong som står i mot det norske klimaet. Utromlet stein virker noe mer moderne og har opplevd en sterk vekst de siste årene, men her er det smak og behag som avgjør hva hver enkelt synes ser best ut.

Gjør uteområdet ryddig og rent, og med det store utvalget som finnes av typer og farger er det i grunnen bare fantasien som begrenser mulighetene. Det er heller ikke uvanlig å kombinere med naturstein. Har du stort gårdsrom kan for eksempel en rad med brostein innføres slik at en mikser opp inntrykket. I fugene benyttes standard fugesand eller veksthemmende fugesand. Ønsker du ett vedlikeholdsfritt uteområde er veksthemmende fugesand å anbefale. Denne typen hindrer ugress i å etablere seg i fugene. Hovedprinsippet bak denne fugesanden er at sanden vil etter vanning "herde" fugene, slik at ugress og maur ikke får etablert seg. Herdeprosessen tar normal ca 1 dag avhengig av temperatur. Dette produktet bør ikke brukes når det er mindre enn 5 grader varmt.

Granitt kantstein er mye brukt sammen, og mange benytter også ulike typer natursteinsmurer i sammenheng med steindekker av betong. Steinen er forholdsvis enkelt å legge, men arbeidet krever nøyaktighet. Grunnarbeidet er selve nøkkelen til et varig godt resultat. På vår nettside ligger det gode arbeidsbeskrivelser for hvordan man utfører arbeidet på en bra måte.

Avhengig av om en skal ha gang trafikk eller bil trafikk så skilles det noe på underlaget. Vi anbefaler ca 10-15 cm bærelag for gang trafikk og 15 - 30 cm bærelag for bil trafikk. Grusen som brukes som bærelag er normalt i fraksjon 0-32 mm eller tilsvarende. Det er viktig å bruke 0-stoffer i grusen slik at massen pakker seg og blir stabilt. Bruken man masse uten 0-stoffer kan det skape hulrom som kan føre til at steinstøvet over glider inn over tid i bærelaget. Da kan belegningsstein over synke nedover i terregnet. Over bærelaget bør det være ett settelag på 3-5 cm. Settelaget bør komprimeres før steinen settes. Mange velger også å bruke fiberduk under bærelaget for å skille grunn massen under fra bærelaget.

Det er flere produsenter av disse produktene. Vi er forhandler av Asak belegningsstein, Multiblokk belegningsstein, Nobi og Benders. Det er noe ulikt sortement mellom fylkene. F.eks i Trondheim og omegn forhandler vi kun Asak, mens Nobi er kun i Bergen og omegn. Multiblokk selges kun i Rogaland mens Benders selges kun på Østlandet.

Steinhandel.no leverer gode tilbud og rimelige priser for alle våre typer.

Av