Det er en stein som er støpt av betong. Steinen tåler høy belastning over tid som gjør den egnet til bruk i gårdsrom og oppstillingsplasser.
Fremgangsmåten i korte trekk: 1. Grav ut 30-40 cm. 2. Legge ut bærelag ca 20-30 cm. 3. Legge ut settelag ca 5 cm. 4. Komprimere massen. 5. Passe på fall. 6. Sett opp kantsikring. 7. Legge belegningsstein.
Mye brukte fargevarianter er grå, gråmix, rødmix og brunmix. Vanligste tykkelse er 5 og 6 cm. Det skilles også mellom tromlet og utromlet. Tromlet går gjennom en "aldringsprosess" (tromling) hvor kanter, hjørner og flater slites for å oppnå det klassisk rustikke utseende. Felles for alle disse er at de er fremstilt av en sterk og værbestandig betong som står i mot det norske klimaet. Utromlet stein virker noe mer moderne og har opplevd en sterk vekst de siste årene, men her er det smak og behag som avgjør hva hver enkelt synes ser best ut.
Gjør uteområdet ryddig og rent, og med det store utvalget som finnes av typer og farger er det i grunnen bare fantasien som begrenser mulighetene. Det er heller ikke uvanlig å kombinere med naturstein. Har du stort gårdsrom kan for eksempel en rad med brostein innføres slik at en mikser opp inntrykket. I fugene benyttes standard fugesand eller veksthemmende fugesand. Ønsker du ett vedlikeholdsfritt uteområde er veksthemmende fugesand å anbefale. Denne typen hindrer ugress i å etablere seg i fugene. Hovedprinsippet bak denne fugesanden er at sanden vil etter vanning "herde" fugene, slik at ugress og maur ikke får etablert seg. Herdeprosessen tar normal ca 1 dag avhengig av temperatur. Dette produktet bør ikke brukes når det er mindre enn 5 grader varmt.
Granitt kantstein er mye brukt sammen, og mange benytter også ulike typer natursteinsmurer i sammenheng med steindekker av betong. Steinen er forholdsvis enkelt å legge, men arbeidet krever nøyaktighet. Grunnarbeidet er selve nøkkelen til et varig godt resultat. På vår nettside ligger det gode arbeidsbeskrivelser for hvordan man utfører arbeidet på en bra måte.
Avhengig av om en skal ha gang trafikk eller bil trafikk så skilles det noe på underlaget. Vi anbefaler ca 10-15 cm bærelag for gang trafikk og 15 - 30 cm bærelag for bil trafikk. Grusen som brukes som bærelag er normalt i fraksjon 0-32 mm eller tilsvarende. Det er viktig å bruke 0-stoffer i grusen slik at massen pakker seg og blir stabilt. Bruken man masse uten 0-stoffer kan det skape hulrom som kan føre til at steinstøvet over glider inn over tid i bærelaget. Da kan belegningsstein over synke nedover i terregnet. Over bærelaget bør det være ett settelag på 3-5 cm. Settelaget bør komprimeres før steinen settes. Mange velger også å bruke fiberduk under bærelaget for å skille grunn massen under fra bærelaget.
Det er flere produsenter av disse produktene. Vi er forhandler av Asak belegningsstein, Multiblokk belegningsstein, Nobi og Benders. Det er noe ulikt sortement mellom fylkene. F.eks i Trondheim og omegn forhandler vi kun Asak, mens Nobi er kun i Bergen og omegn. Multiblokk selges kun i Rogaland mens Benders selges kun på Østlandet.
Steinhandel.no leverer gode tilbud og rimelige priser for alle våre typer.