Leggeanvisning ferdigplen

Oslo
Leggeanvisning ferdigplen
leggeanvisning ferdigplen

Forarbeid

Det er ingen forskjell i forarbeidet om du velger å så eller legge ferdigplen. Bearbeid jorden nøye, eksempelvis ved å frese opp de øverste 15cm. I hard leirjord kan du gjerne tilsette sand. Sandjord forbedrer du med torv eller barkmuld. Tilfør 5kg fullgjødsel pr. 100 kvadratmeter som grunngjødsling før overflaten finplaneres. Ta vekk stein, kvist og ugress slik at du får en jevn fin overflate som er passe komprimert.

Legging og vedlikehold

Rak overflaten lett før du starter legging. Begynn med å legge ut ferdigplenen ved den lengste siden. Legg ut ferdigplenen i mønster slik at ikke kortsidene kommer midt ut for hverandre (mursteinsmøster). Skjær og tilpass med kniv/spade rundt busker og trær etc. Press skjøtene godt sammen. Når du er ferdig med utlegging må du gjerne valse plenen slik at den får god kontakt med underlaget.

Vanning er meget viktig!

De første 2-3 ukene må du ha kontroll med vannet. Start vanning straks utlegging/valsing er ferdig. Den første vanningen skal være rikelig, dvs minimum 20 mm (ca 3 timer med vanlig hageslange på samme sted). I tiden etter den første vanningen trengs ikke så store vannmengder, men du må kanskje vanne med mindre mengder ofte, dette for å holde ferdigplenen fuktig ettersom den kan tørke fort ut i varmt og solrikt vær. Dersom det er varmt og mye sol kan det være aktuelt å vanne midt på dagen. Etter noen uker er røttene etablert og du har fått en pen, grønn og lettstelt plen. For at plenen skal trives og være pen i mange år fremover må du tilføre næringsstoffer om våren, sommeren og høsten.

Dosering pr 100 kvadratmeter plen

  Kalk Fullgjødsel
Vår 10 kg 4 kg
Sommer 0 kg 2 kg
Høst 0 kg 2 kg
 
 
 
Handlekurv