Dette er viktig når en skal bygge mur !

Steinhandel.no

Oslo
Dette er viktig når en skal bygge mur!

Hva er viktig for et godt resultat når man skal bygge mur? Først, mur er et vidt begrep, og innbefatter mange ulike typer både mur og stein. Det sier seg selv at det er stor forskjell på å bygge en liten hagemur med 60 cm høyde og en stor forstøtningsmur med en høyde på eksempelvis 3-4 meter. Det vil også være forskjell på hvilken type stein som er egnet til de ulike formålene. En del av prinsippene for et godt resultat er imidlertid de samme, og det er disse jeg kommer til ta for meg i dette blogginnlegget. Merk at en del murer har egne monteringsanvisninger, spesifikke for akkurat den typen mur. I de tilfeller er det alltid anbefalt å følge den.

mur1
(Eksempler på ulike typer mur, betong, granitt og naturstein)

Selve grunnprinsippet for et godt resultat, er et godt drenerende underlag og en god drenerende bakfylling. Målet er å få ledet vann vekk fra massene under og i bakkant av muren. Står det vann i disse massene og man får frost/tele, så begynner ting å bevege seg. Start med å grave en grøft der muren skal bygges. Bredden på grøften, avhenger litt av bredden på steinen som skal benyttes, men må i alle tilfeller være noe bredere enn selve muren, typisk minimum 50 cm. Dybden på grøften avhenger av de stedlige massene, hvor drenerende disse er, om man støter på fjell samt lokale forskjeller for hvor dypt man kan forvente at telen setter seg. Et greit utgangspunkt er imidlertid at man hvert fall bør prøve å komme seg ned en 25-30 cm. Begynn med å legge en fiberduk gjennom grøften. Fiberduken skal videre følge terrenget oppover i bakkant av muren, for å skille bakfyllingen fra de stedlige massene. I de tilfeller hvor drensrør brukes, skal dette plasseres i bakkant av muren, på høyde med eller under første skift. Fyll så grøften med massen som skal være underlaget til muren. Rett av og komprimer. For å hindre utglidning, er det anbefalt at minimum 50% av første skift kommer under bakkenivå. Husk å ta høyde for dette når man fyller masse i grøften.

Som underlag til mur er knust singel/pukk godt egnet. Fraksjon 8/16 mm eller lignende fungerer bra. Må være fin nok til at den er enkel å rette ut, samtidig som den er drenerende. Ser en del monteringsanvisninger beskriver subbus/steinmel til finavretting, men egen erfaring er at det er like enkelt å gjøre dette direkte på singel. Når man starter byggingen av selve muren, er det viktig å huske at første rad blir fundamentet for resten. Det er i så måte viktig å være nøye og gjøre en god jobb med dette. Eventuelle skjevheter vil forplante seg videre oppover i muren. En løsning kan være å sette første skift i jordfuktig betong. Det gir økt stabilitet, samtidig som det er veldig enkelt å justere høyde i betong.

Til den drenerende bakfyllingen kan man bruke mange typer stein/pukk. Viktig å ikke bruke sand/grus som inneholder finstoff, når dette har dårligere dreneringsevne. Utover det er det bare å benytte det man eventuelt måtte ha av ulike typer stein.

Store og små, all stein drenerer. Er det større typer stein, bør disse legges på plass på en måte som gjør at de ligger stabilt og ikke setter unødvendig press på selve muren. Som oftest blir man også nødt for å anskaffe seg masse til bakfylling. Til det fungerer knust singel fraksjon 8/16, 16/24 o.l. godt. Grovere pukk som 20/120 eller tilsvarende fungerer også utmerket.

Utover stein, benyttes også lecakuler (løsleca). Leca har lav vekt og er i så måte lett å jobbe med, men det koster noe mer enn stein/pukk. Det er viktig å «ta med seg» bakfyllingen, etter hvert som man bygger muren oppover. Altså, når man har bygget en rad eller to i muren, så fyller man også bakfyllingen til tilsvarende høyde.

mur2
(Viktig med en god drenerende bakfylling)

De fleste murer kan med fordel bygges med en liten skråhelling inn mot terrenget. Dette avhenger litt av type stein som benyttes og ikke minst hvor høy muren skal være. Desto høyere mur, desto viktigere er det. Et fall på ca. 20 cm pr. meter høyde kan være et greit utgangspunkt, men bruk skjønn. En mur med skråhelling, hviler seg på massene i bakkant og er langt mindre utsatt for å ville tippe fremover. Visuelt ser også dette bedre ut, spesielt på murer fra en meter og oppover.

mur3
mur4
(Mange murer kan med fordel bygges med en skråhelling inn mot terrenget)

For høyere murer, fra ca. 1,5 meter, er det ofte anbefalt å bruke geonett (jordarmeringsnett). Dette er et nett som legges inn mellom skift i muren og inn i bakfyllingen. Dette er med på å forankre muren i bakfyllingen og på denne måten sikre den mot utglidning. For murer hvor dette er aktuelt, er det som regel beskrevet i egne monteringsanvisninger for muren, så jeg går ikke nærmere inn på det her.

Det er viktig at en mur har rette linjer (gjelder selvsagt ikke for murer bygget i bue). De rette linjene gjelder både i murens lengde retning og vertikalt enten man bygger muren i 90 grader eller med skråhelling. Bruk gjerne en snor til å snorslå, dette er et godt hjelpemiddel for å holde retningen. Man kommer også langt med å bare sikte på muren jevnlig, og justere eventuelle ujevnheter fortløpende. Det er viktig for både stabilitet og ikke minst det estetiske at man klarer å holde rette linjer. Murer som skjeve i en eller annen retning, ser med en gang langt mer amatørmessige ut. Skal en mur bygges i en skråhelling, er det anbefalt å holde muren i vater og trappe den etter terrenget, heller enn å bygge muren skjevt etter terrenget.

Håper dette kan være nyttige tips for deg som skal i gang med et mur prosjekt. Om det skulle være spørsmål om type mur og/eller bygging er det selvsagt bare å ta kontakt enten på e-post: post@steinhandel.no, eller tlf: 4751 8000.

mur5
(Jondal Natursteinsmur)
mur5
(Benders Megawall)
mur5
(Granitt Mur)